Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, koji se slavi 12. svibnja, danas su na prigodnoj svečanosti u HNK Ivana pl. Zajca po prvi put uručene godišnje nagrade “Bijelo srce Primorsko-goranske županije” medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji su dali doprinos razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti i dužnosti medicinskih sestara.

Ovu nagradu, koja se dodjeljuje pojedincima koji su kroz svoj dugogodišnji predani rad dali izniman doprinos u području promocije sestrinstva, obrazovanja i znanosti, ali i djelovanju u široj društvenoj zajednici, primilo je devetnaest medicinskih sestara te jedan medicinski tehničar, a prilično je izvjesno da će ovo odavanje priznanja ponajboljima u ovom zahtjevnom i plemenitom pozivu postati tradicionalna manifestacija.

Naše sestre, naša budućnost

U prepunom foajeu riječkog kazališta pozdravnim riječima okupljenima obratila se predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara PGŽ-a, Mirjana Lakić.

– Bijelo srce univerzalni je simbol modernog sestrinstva koji odabran na 100. godišnjicu osnutka Međunarodnog vijeća medicinskih sestara, a upravo simbol srca odabran je jer označava brižnost, znanje i humanost koju okružuju rad i duh sestrinstva.

Bijele je boje jer ona sadrži sve boje, naglašavajući prihvaćanje svih ljudi od strane medicinskih sestara. Međunarodni Dan sestrinstva obilježava se svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva, bolničarke Florence Nightingale, svima poznate kao Dama sa svjetiljkom.

Moto ovogodišnjeg Dana sestrinstva je “Naše medicinske sestre. Naša budućnost”. Cilj ove naše kampanje promoviranje je medicinskih sestara i tehničara s pozicije nevidljivih do neprocjenjivih u očima javnosti i svih onih koji donose odluke koje utječu na financiranje i pružanje zdravstvene skrbi.

Svijetla budućnost sestrinstva jest prepoznatljivost u društvu, inovativnost, usmjerenost na kontinuirano usavršavanje i samostalnost u svojem djelovanju, poručila je Lakić, uz posebnu zahvalu pokroviteljima, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci, te brojnim tvrtkama, strukovnim organizacijama i udruženjima, kao i obrazovnim i zdravstvenim ustanovama bez kojih ovaj program, zaključila je, ne bi bio moguć.

Za Dejanu Kosanović stigla čak 91 prijava

Za medicinsku sestru Dejanu Kosanović iz Doma zdravlja u Vrbovskom Povjerenstvu za dodjelu nagrada “Bijelo srce Primorsko-goranske županije” stiglo je čak 91 prijava od strane pacijenata i Udruge pacijenata Gomirje. Jedan je pacijent u obrazloženju naveo istaknuo je kako je nakon iznenadne operacije njihove majke sestra Dejana velikodušno uskočila brinuti se o braći invalidima oboljelima od multiple skleroze, obavljajući njegu čak tri do četiri puta dnevno bez naknade, do povratka majke iz bolnice.

– Nakon toliko godina rada i davanja sebe ovom pozivu, baš sam bila počašćena podrškom koju sam dobila od svojih pacijenata. Nagrada koju sam danas primila predstavlja mi veliku satisfakciju za posao kojeg obavljam, bolje rečeno s kojim živim svaki dan, kazala nam je Dejana Kosanović koja već punih 25 godina brine za pacijente iz vrbovskog kraja.

Čestitke u povodu Dana sestrinastva ispred Grada Rijeke, ali i kao njihov kolega liječnik, uputio je zamjenik riječkog gradonačelnika, Goran Palčevski, istaknuvši kako je uloga medicinskih sestara i tehničara podjednako značajna kao i liječnička, a u očima pacijenata još i značajnija. Čestitkama se za govornicom pridružio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zahvalivši im na svemu što čine za sve naše sugrađane.

Uz Mirjanu Lakić, podjeli nagrada ovogodišnjim dobitnicama i dobitniku pridružila se i predsjednica Koordinacije bolesnika i udruga bolesnika KBC-a Rijeka te predsjednica sedmeročlanog Povjerenstva za dodjelu nagrada “Bijelo srce PGŽ” Sandi Bujan Cvečić.

– Sestrinstvo je i emocionalna profesija, puna odricanja, poslanje usmjereno na dobrobit pacijenata, ali i njihovih bližnjih. Vi se obitelj i najbolji prijatelj svakom pacijentu. Vi ste nada. Vi ste u nekim trenucima sve. U svim ste se krizama pokazale kao stup sustava i hvala Vam na tome, poručila je Bujan Cvečić.

Dobitnici nagrada

Posebna nagrada u vidu prvog “Bijelog srca” u Primorsko-goranskoj županiji uručeno je najdugovječnijoj medicinskoj sestri, Rosi Mariji, sestri milosrdnici Vinka Paulskog. Nagradu je primila u domu Provincije Majke dobrog svijeta Rijeka, a u kraćem videu časna sestra Rosa Marija i sama je govorila koliko je sestrinstvo zahtjevan, ali podjednako tako i oplemenjujući poziv.

Nagradu “Bijelo srce” uručene su Aleksandri Vukelić, zaposlenoj na Klinici za kirurgiju riječkog KBC-a; Ani Del Vechio s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Fakulteta zdravstvenih studija; medicinskoj sestri riječkog KBC-a s 44 godine radnog iskustva Anđi Letić; zdravstvenoj voditeljici u Učeničkom domu Kvarner Božani Bijelić; Danieli Depolo koja je zaposlena u Medicinskoj školi u Rijeci i aktivni član Stručnog vijeća zdravstvene njege.

Bijelo srce uručeno je i medicinskoj sestri županijskog Doma zdravlja – Ispostave Vrbovsko Dejani Kosanović; dugogodišnjoj glavnoj sestri Jedinice intenzivnog liječenja riječkog KBC-a Hani Tunaj; djelatnici Specijalne bolnice Thalassoterapije u Opatiji Ireni Kužet Mijoković; Ivi Špalj koja 27 godina radi u hitnoj kirurškoj ambulanti KBC-a Rijeka; Ivanki Budiselić Vidaić, dugogodišnjoj medicinskoj sestri na Klinici za kirurgiju u riječkom KBC-u i sudionici Domovinskog rata.

Nagrada je uručena i Mariji Grubišić, zaposlenici Doma zdravlja u Kraljevici; Sanji Juretić, medicinskoj sestri digestivne kirurgije KBC-a Rijeka; umirovljenoj djelatnici Doma zdravlja PGŽ Verici Šatorić; potom još jednoj medicinskoj sestri sa Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka Viktoriji Božić, ujedno i dopredsjednici udruge ILCO Rijeka; Višnji Karauli koja broji čak 44 godine staža u riječkom KBC-u, na Klinici za kirurgiju gdje radi kao glavna sestra Polikliničko-konzilijarne službe lokaliteta Sušak i koordinator je za branitelje KBC-a Rijeka.

Nagradu je primila i umirovljena djelatnica Zavoda za digestivnu kirurgiju Vlastica Juričić, koja je u riječkom KBC-u provela punih 45 godina.

Prvo “Bijelo srce” od medicinskih tehničara u PGŽ otišlo je u ruke Josipu Brusiću, glavnom tehničaru Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka i predavaču na Katedri za sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih studija, a kao član mobilne kirurške ekipe nositelj je Spomenice domovinske zahvalnosti i medalje Bljesak.

“Bijelo srce” primila je i Vedra Gurdon, glavna sestra jednog od odjela Interne medicine na riječkom KBC-u, a koju javnost pamti i po iskazanoj hrabrosti kojom je spasila sugrađanina iz vodene bujice prilikom velike poplave u Rijeci.

Svečanost ovog središnjeg događaja iz ovogodišnjeg programa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva svojim su glazbenim izvedbama upotpunili Vivien Galletta i Voljen Grbac.

Izvor: Novi list