Tečaj za trudnice

Zdravlje žena jedan je od prioritetnih zadataka zdravstvene zaštite. Mjere za unapređenje i očuvanje zdravlja žena, naročito u fertilno doba, spada u preventivu visokog ranga. Na tečaju se usvajaju razna korisna znanja o trudnoći, vještinama potrebnim tijekom poroda, te snalaženje u novonastaloj situaciji po povratku kući koju donosi dolazak novog člana u obitelji i potreba za pojačanom skrbi o njemu.

Trudnice informaciju o tečajevima dobivaju od izabranih ginekologa i nadležne patronažne sestre, no za sve upite slobodno se obratite na e-mail adresu tecaj.trudnice.rijeka@domzdravlja-pgz.hr gdje ćete dobiti sve potrebne informacije koje ih interesiraju.

Tečajevi se organiziraju u više gradova i općina diljem županije, a informacije o terminima i lokaciji tečajeva pročitajte u rubrici NOVOSTI.

Škola roditeljstva

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije razvio je novi program kojim će roditeljima, ali i bakama, djedovima i svima koji skrbe o djeci dati sve potrebne informacije za kvalitetan rast i razvoj djeteta. Škola roditeljstva održavat će se četvrtkom u Dječjoj kući u sklopu Art-kvarta „Benčić“ u Rijeci s početkom u 10:30. Predavanje traje 2 školska sata, u potpunosti je besplatno, a dobrodošli su, naravno, svi, posebice dječica. Predavanja vode patronažne sestre Doma zdravlja PGŽ koje će biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja i diskusije.

Teme koje se obrađuju u Školi roditeljstva su sigurnost djece, uloga igre u razvoju djeteta, škola spavanja, motorički razvoj predškolskog djeteta i fizička obilježja djeteta školske dobit do adolescencije, uloga roditelja na putu ka pravilnoj prehrani djeteta, psihomotorni razvoj djeteta i moguće komplikacije od rođenja do polaska u školu, ekranizam i njegove posljedice te zdravo i bolesno dijete.

Više informacija o Školi roditeljstva saznajte u rubrici NOVOSTI.

Grupe za potpore dojenju i Mala škola dojenja

Uspješno, isključivo i produženo dojenje donosi brojne dobrobiti po zdravlje djeteta, majke, obitelji i zajednice. Za postizanje što dužeg dojenja majkama je potrebna značajnija podrška i pomoć obitelji kao i prijateljski odnos prema dojenju čitavog društva i zdravstvenog sustava. Novija istraživanja pokazuju da majke koje posjećuju Grupe za potporu dojenju (GPD) duže doje. Rado pomažu i prenose svoja iskustva drugim manje iskusnim mamama u grupi, ali i u svojoj mreži prijatelja, znanaca i rodbine čime doprinose promicanju dojenja i kvaliteti zdravlja. Pokazalo se korisno u grupe uključiti i trudnice, stariju djecu, bake, te očeve ukoliko žele. Osim tematike dojenja, grupe raspravljaju o odgoju, njezi i prehrani, napredovanju, zdravstvenim pregledima (vježbanje, tehnike uspavljivanja, nošenja, prihvaćanju nadohrane, prvim zubićima, izlascima, povišenoj temperaturi, kolikama i drugo).

Grupe za potpore dojenju organiziraju se na više lokacija u Rijeci i okolici, a vode ih mame s iskustvom u dojenju uz pomoć patronažne sestre.

S druge strane, Mala škola dojenja namijenjena je trudnicama, dojiljama i članovima njihovih obitelji radi proširenja znanja te otklanjanja eventualnih poteškoća tijekom dojenja. Školi dojenja mogu pristupiti i roditelji koji žele obnoviti već stečena znanja i iskustva te svi ostali radi njegovanja podrške i kulture dojenja. U Maloj školi dojenja obrađuju se teme poput važnosti kožnog dodira, postupaka za uspješno dojenje, postupaka prevencije i otklanjanja mogućih poteškoća, ali i pomagala za dojenje. Mala škola dojenja organizira se na adresi Ive Marinkovića 11 (bivše riječko rodilište).

Molimo sve zainteresirane dojilje da se za više informacije obrate patronažnim sestrama Doma zdravlja PGŽ na iduće brojeve telefona i e-mail adrese: 099/251-8234, 099/251-8246, anica.stankovic@domzdravlja-pgz.hr; sanja.sabolic@domzdravlja-pgz.hr.

Centar za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata

Centar PSP djeluje na adresi Braće Monjac 5 u Rijeci. Centar je organiziran s ciljem pružanja adekvatne psihološke, socijalne, pravne i ostale pomoći vezane uz problematiku braniteljske populacije. Centar provodi multidisciplinarne aktivnosti savjetovanja, informiranja, pomoći pri zapošljavanju prema poticajnim mjerama Ministarstva branitelja, izdavanje propisanih obrazaca i kontrola istih, edukacije stručnjaka na programu, organizira mobilne intervencije na terenu redovno i u slučaju kriznih stanja te osigurava zbrinjavanje stradalničke populacije u suradnji s ostalim institucijama sustava.

Osnovni ciljevi Centra su prevencija suicida branitelja, prevencija svih vrsta ovisnosti branitelja i njihove djece, resocijalizacija svih korisnika, edukacija i pomoć pri zapošljavanju, smanjenje agresije u obitelji te osiguranje materijalne pomoći preko Ministarstva branitelja i Zaklade hrvatskih branitelja. Također, Centar organizira i sistematske preglede za braniteljsku populaciju.

Radno vrijeme Centra je ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 07 do 15 sati te srijedom od 11 do 19 sati, a dostupan je putem broja telefona 051 261 656 te e-mail adrese manuela.kirsic.sirol@domzdravlja-pgz.hr.

Savjetovalište za prehranu dojenčadi

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih segmenata zaštite ljudskog zdravlja. Važno je da se novorođenčad i dojenčad koja nemaju sreću da se hrane majčinim mlijekom, hrane adekvatnim zamjenskim pripravcima. Promicanje dojenja je primarna i prioritetna aktivnost Savjetovališta za prehranu dojenčadi. Jedna od najvažnijih aktivnosti je i izdavanje adaptiranog mlijeka uz davanje potrebnih savjeta o pripremi i upotrebi, socijalno ugroženim obiteljima. Savjetovalište je otvoreno za suradnju s roditeljima novorođenčadi i dojenčadi, zdravstvenim radnicima, ali i sa svim zainteresiranima koji se brinu o zdravlju djece. Savjetovalište provodi navedene aktivnosti kroz savjetovališni rad, mjerenje tjelesne težine djece, izdavanje adaptiranog mlijeka, telefonsko savjetovanje, prezentacije na stručnim skupovima te obilježavanjem tjedna dojenja. Radno vrijeme savjetovališta je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 07 do 15 sati, te utorkom i četvrtkom od 13 do 21 sat, a možete ga dobiti putem broja telefona 051 336 046
ili e-mail adrese savjetovaliste@domzdravlja-pgz.hr.

Sistematski pregledi

Ubrzan način života podrazumijeva konstantnu izloženost stresnim situacijama i brojnim vanjskim faktorima uvjetovanim radnim mjestom i okruženjem, obradu velikog broja informacija, ali i manjak slobodnog vremena. Sukladno tome posjeta liječniku obavlja se samo po pojavi simptoma što je ponekad prekasno. Zbog navedenog, preporuča se redoviti odlazak na sistematske preglede kako bi se prevenirala i pravovremeno dijagnosticirala bolest što bitno utječe na poboljšanje kvalitete života, pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, smanjila odsutnost djelatnika s posla, smanjili troškova liječenja i ostali troškovi povezani s liječenjem.

Obzirom da Dom zdravlja PGŽ može ponuditi laboratorijske usluge te usluge radiologije, kardiologije, endokrinologije i dijebetologije, oftalmologije, ginekologije, fizikalne medicine i rehabilitacije te brojne ostale usluge, navedeno pruža mogućnost kreiranja paketa sistematskih pregleda ovisno o potrebama klijenata. Za više informacija vezano uz sistematske preglede slobodno nam se obratite putem maila na info@domzdravlja-pgz.hr ili telefonski na 051/666–044.

Uz sve navedene programe, Dom zdravlja PGŽ može ponuditi i usluge Savjetovališta za prehranu s ciljem ispravljanja postojećih nezdravih prehrambenih navika u svrhu prevencije bolesti koje su povezane s nepravilnom prehranom uz antropometrijska mjerenja s tumačenjem vrijednosti i izradom plana prehrane uz konzultaciju sa specijalistom interne medicine.

S ciljem povećanja kvalitete preventivne zdravstvene zaštite osoba koje se bave sportom, profesionalno ili rekreativno, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije pokrenuo je i Preventivni program za sportaše i rekreativce. Program pruža različite pakete dijagnostičkih usluga, a ujedno za one koji sprovode jedan od oblika trenažnog procesa i žele uravnotežiti svoje prehrambene potrebe i poboljšati svoje performanse, pakete je moguće proširiti uslugama nutricionističkog savjetovanja i izrade plana prehrane.