Dobra vijest za sve pacijentice s područja Gorskog kotara jest da će prvog dana veljače u njihove krajeve stići mobilni mamograf. Vozilo u potpunosti uređeno za prijem i mamografsko snimanje, opremljeno najsuvremenijim digitalnim uređajem za mamografiju MAMMOMAT Revelation tvrtke Siemens Healthineers Dom zdravlja Primorsko-goranske županije nabavio je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Cilj nabavke ovakvog vozila prvenstveno je povećanje dostupnosti ove zdravstvene usluge na području čitave županije.

Od četvrtka 01. veljače će vozilo biti pozicionirano ispred zgrade Doma zdravlja PGŽ u Delnicama na adresi Šetalište Ivana Gorana Kovačića 1, a pregledi će se obavljati prema unaprijed određenom rasporedu pacijentica sukladno planu i programu Nacionalnog programa otkrivanja raka dojke, ali i uputnicama izdanim od strane liječnika obiteljske medicine.

U narednom periodu planira se obilazak još nekoliko gradova i općina na području Gorskog kotara, o čemu ćemo naknadno obavijestiti javnost.

Prostor u kojem je smješten mamograf  veličine je gotovo 14 m2 s adekvatnom zaštitom od RTG zračenja čime će pacijenticama biti u potpunosti osiguran komfor.

Koliko je mamografija bitna za zdravlje žena govori i činjenica kako se ovim rendgenskim pregledom dojki mogu otkriti promjene koje su premale da bi se mogle otkriti samopregledom, odnosno i do dvije godine ranije no što se one mogu utvrditi kliničkim pregledom.

Trenutno se u Republici Hrvatskoj putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke obavljaju pregledi za žene u dobnoj granici od 50 do 69 godina starosti, dok se inicijalni mamografski pregled općenito preporuča ženama starijim 40 godina života.

Za više informacija pacijentice se mogu obratiti na besplatan broj telefona Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke: 0800 200 041.