Odazivom prvog pacijenata započelo je provođenje pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Primorsko-goranskoj županiji u okviru reforme zdravstvenog sustava s ciljem ranog otkrivanja bolesti i zaokreta prema preventivi.

Projekt koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a provodi se u pet županija: Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj u namjeri jačanja preventive, važnosti primarne zdravstvene zaštite i aktivne uloge građana u brizi i očuvanju zdravlja.

U Domu zdravlja PGŽ projekt su predstavili župan Zlatko Komadina, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević-Dujmić, voditelj Radne skupine HZJZ Tomislav Benjak te liječnica Lea Tripar koja ja obavila prvi preventivni pregled u PGŽ-u.

Župan Komadina pozdravio je provođenje ovog programa podsjetivši kako se u Primorsko-goranskoj županiji dugi niz godina sustavno provode programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i raka maternice, koji su krenuli kao županijski, a prerasli u nacionalne programe. Pohvalio je suradnju među zdravstvenim ustanovama u PGŽ-u koja se posebno uspješnom pokazala u doba korone.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima, ministar Beroš naveo je da su kod dvije trećine ili preko 77 posto pregledanih osoba ustanovljeni elementi koji su zahtijevali daljnju obradu. Naglasio je da početak pozivanja čine osobe starije od 40 godina zato što je upravo ta dob podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem. Dodao je da su nositelji pilot projekta na razini županije domovi zdravlja čime se posebno naglašava i jača uloga doma zdravlja kao središnje zdravstvene ustanove na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji pilot projekt će provoditi liječnici obiteljske medicine u 78 od 82 ordinacije, navela je ravnateljica Grgurević-Dujmić, a njih 29 je već ponudilo termine. Pohvalivši program, navela je da je Primorsko-goranska županija pionir u preventivi i podsjetila da je 2004. godine prva u Jugoistočnoj Europi krenula s pilot projektom ranog otkrivanja raka dojke.

Voditelj Benjak naveo da građani PGŽ-a već od sljedećeg tjedna mogu očekivati pozive s uputama za obavljanje pregleda, a liječnica Tripar iznimno važnim ocijenila činjenicu da će se u sklopu programa doći do pacijenata koji su, prema njezinim riječima, ispod radara, odnosno nisu posjećivali liječnike više od dvije godine.

Program su podržali i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić i Leonardo Bressan iz Koordinacije obiteljske medicine pozvavši građane da se u što većem broju odazovu na preglede.

IZVOR: Primorsko-goranska županija