Pedijatrica Doma zdravlja PGŽ Nataša Dančulović Škalamera dio spasiteljskog tima nakon katastrofalnog potresa u Albaniji

Noć nakon katastrofalnog potresa u Albaniji, iz Rijeke je prema Draču krenula Nataša Dančulović Škalamera s dvoje pasa, belgijskim ovčarima Dharmom i Thomasom. Oba su psa članovi Hrvatske gorske službe spašavanja obučeni za spašavanje iz ruševina. Zbog brzine koja je potrebna za spašavanje preživjelih iz ruševina, nije bilo vremena za pauziranje. Dok se jedan pas odmarao, radila je s drugim. U hrvatskom timu je uz njih bilo još sedam vodiča i pasa iz Zagreba, a jedina je dr. Dančulović Škalamera vodila dva psa.

“Mi već dosta dugo treniramo u ruševinama, ali nikad zapravo nismo bili u pravoj akciji kad su ruševine u pitanju. Matko i ja u pravilu idemo na akcije potrage u šumama kao Hrvatska gorska služba spašavanja. No, u ruševinama nikad nismo bili. Trenirali smo ih, jer mislimo da su one dobra podloga za rad u šumama, primjerice zbog mikrolokacija. Polagali smo taj dio, s prijašnjim i s ovim psima, no nikad to nismo doživjeli u stvarnosti. I eto, dogodila se Albanija gdje smo preko MUP-a i Civilne zaštite kao dio intervencijske postrojbe angažirani za potres u Albaniji. Toga dana, dobila sam poziv ujutro da imamo pripravnost za Albaniju. Vidjela sam da se dogodio potres u Albaniji, pročitala sam nešto prije tog poziva, no s obzirom da nikad nismo nismo išli na potrese, nisam ni razmišljala da ćemo ići. Međutim, nakon pola sata što sam dobila poziv za pripravnost, dobila sam poziv da psi ipak idu i da bih u 13 sati trebala biti u Zagrebu. U Albaniji smo proveli tri dana i, nažalost, u to smo vrijeme većinom iz ruševina izvlačili mrtve ljude. Izvukli smo jednu živu osobu. Ružno je to iskustvo kad pomislite da su ljudi u tom potresu izgubili živote, svoje bližnje, no opet s druge strane pokušali smo pomoći, za to se isplatilo otići u Albaniju. Naknadno kad mislim o tome, razmišljam da smo pridonijeli da obitelji i bližnji svoje mrtve u ovom slučaju sahrane, što je opet u neku ruku jako važno.”

 

Leave a reply