Dom zdravlja PGŽ potpisao ugovore za 2 nova EU projekta

U Ministarstvu zdravstva 23.07.2019. potpisano je 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte prijavljene na temelju poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti u vrijednosti od 7.852.722,16 kn. Projekti su financirani iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog socijalnog fonda- Operativni program Učinkoviti ljudski resursi. Dom zdravlja Primorsko-goranske županije potpisao je ugovore za 2 nova projekta unutar komponente 1 i komponente 2 u ukupnoj vrijednosti 1.462.829,74, kn.

Unutar Komponente 1 u kojoj je predviđena edukacija šire javnosti prijavljen je projekt pod nazivom “Pravilnom prehranom protiv dijabetesa”. Projekt obuhvaća aktivnosti edukacije putem brošura, video i radio spotova, plakata, te savjetovališta i škole zdrave prehrane. Projekt traje 15 mjeseci, a osnovni cilj je povećati znanje i svijest građana o ulozi zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa tipa II na području RH.

Komponenta 2 obuhvaća projekt “Vještine za zdravlje” čiji je cilj obrazovati zdravstvene djelatnike o važnosti prehrane za prevenciju dijabetesa tipa II i hipertenzije, vještini samopregleda dojke u svrhu ranog otkrivanja karcinoma i prevencije prerane smrti, pravilnoj (laičkoj) reanimaciji u svrhu smanjenja smrtnosti i prevenciju teških oštećenja te načinima i metodama praćenja i kontrole zdravlja u djece i mladih sportaša. Trajanje projekta je 18 mjeseci unutar kojih će se razviti vještine zdravstvenih djelatnika kao i svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanje najtežih stanja i bolesti.

Dom zdravlja je u ovom ciklusu dodjele bespovratnih sredstava bio jedini prijavitelj koji je dobio bespovratna sredstva za 2 prijavljena projekta.

 

Leave a reply