Dom zdravlja PGŽ – Ispostava Opatija zaprimio vrijednu donaciju

Tvrtka Opatija 21 d.o.o. predala je vrijednu donaciju- automatski vanjski defibrilator Domu zdravlja Primorsko-goranske županije – Ispostava Opatija uoči nadolazećih blagdana.

Zahvaljujemo tvrtki Opatija 21 i Gradu Opatiji na donaciji automatskog vanjskog defibrilatora koji će biti od javne koristi stanovništvu cijele Liburnije i svim korisnicima naših usluga, a zaposlenicima značiti veću sigurnost i kvalitetu u radu i pružanju zdravstvene zaštite.

Donacija je vrijedna 30 tisuća kuna, uključujući financijska sredstava donirana GDCK Opatija za posebnu edukaciju djelatnika Doma zdravlja o uporabi AVD-a.

Primopredaji su uz voditeljicu opatijske ispostave Doma zdravlja PGŽ mr. sc. Sonju Bačić, dr. med., spec. radiologije i ostale djelatnike Doma zdravlja, prisustvovali  i zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić, ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor i predsjednik NO Opatija 21 Vladimir Brnečić.

Pravovremena primjena AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) u slučaju iznenadnog zastoja srca u prve četiri minute povećava šansu za preživljenje za čak 70 posto. Stoga je iznimno važno imati dovoljan broj AVD-a u gradovima, kao i dovoljno pojedinaca koji su prošli obuku. U Opatiji defibrilatori pored u Domu zdravlja, postoje i u turističkoj ambulanti, u Dvorani Marino Cvetković, u Centru Gervais, JVP Opatija, Parku prirode Učka i u Domu za starije i nemoćne osobe Volosko.

Primjena automatskog vanjskog defibrilatora jednostavna je za osobe koje se najčešće zateknu u blizini unesrećenoga (obitelj, prijatelji, prolaznici). Svrha i cilj primjene je uspostava normalnog srčanog ritma, čime se značajno uvećavaju šanse preživljavanja kod unesrećenog s poremećajem rada srca. Defibrilator je dizajniran na način da postoje govorne upute na hrvatskom jeziku koje je jednostavno slijediti i primjenjivati.

Leave a reply