Dentalna protetika

Dentalna protetika bavi se nadomještanjem izgubljenih zuba i mekih dijelova usne šupljine. To je specifično područje dentalne medicine koje se bavi morfološkom i funkcionalnom rehabilitacijom, estetikom zubiju, ali i fonetikom. Svaki zub ima svoju specifičnu funkciju, a svaki gubitak zubiju pokreće niz nuspojava poput domino efekta.

Nadomještanje izgubljenih zuba moguće je pomoću fiksnih i mobilnih proteza. Najviši komfor pacijenti postižu se ugradnjom fiksnih protetskih radova. Fiksni protetski radovi su nadomjesci kojima se zamjenjuje jedan ili više zubiju koji nedostaju, obnavljajući tako njihovu funkciju i estetiku. Fiksne proteze podrazumijevaju izradu krunica i mostova različitih materijala koji se fiksiraju na prethodno obrađene prirodne zube ili umjetne nosače poput implantata. Obzirom na vremenski period potreban za pripremu prirodnih zubiju, regeneraciju usne šupljine nakon zahvata koji se obavljaju prije montaže samih protetskih radova pacijenti najčešće dobivaju privremene akrilatne proteze.

Mobilni protetski radovi izrađuju se u slučajevima kada zuba uopće nema ili je broj i raspored postojećih zuba nepovoljan i ne dozvoljava opterećenje preostalih zuba fiksnom konstrukcijom. Protetski radovi izrađuju se posebnim tehnikama u dentalnim laboratorijima na temelju otisaka koji se uzimaju u ordinacijama i dostavljaju u laboratorije. Izrada traje ovisno o složenosti radova.

  • Pronađite liječnika

    Pretražite bazu po imenu liječnika, lokaciji ili usluzi

  • Pretraga