Povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce i mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka održana je panel rasprava “Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja“.

Razgovor je moderirala predsjednica Primorsko-istarske podružnice HUOJ-a Ermina Duraj, a govorilo se o dijagnostici i oblicima liječenja raka dojke, preprekama na putu prema ozdravljenju, procesima koje žene prolaze kod dobivanja dijagnoze raka dojke, uključujući i važnost uspostavljanja ispravne komunikacije liječnika s pacijenticama.

U razgovoru su sudjelovale ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević-Dujmić, glavna urednica Radija Korzo Jana Bubnič Arčanin, novinarka Lea Domijan, psihoterapeutkinja Inka Miškulin, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović Ružić i predsjednica Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka Miranda Zakarija.

“Prevencija je ključna u borbi protiv raka dojke, žene u starijoj dobi trebaju redovno obavljati mamografske preglede, dok se mlađim djevojkama preporučuje ultrazvučni pregled nakon čega liječnik vrši trijažu i procjenjuje razinu rizika dobivanja dijagnoze”, istaknula je ravnateljica Grgurević-Dujmić naglasivši da bi se sve žene trebale odazvati na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ Helena Gilbotić Kresina, voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe Svjetlana Gašparović Babić i županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Ines Vrljić predstavile su rad Odjela te najavile javnozdravstvene programe za ovu godinu.

Događanje u organizaciji Primorsko-goranske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Lige protiv raka PGŽ i Hrvatske udruge odnosa s javnošću, održano je s ciljem edukacije i informiranja o važnosti redovnih pregleda, samopregleda dojki te zdravog načina života kao ključnih faktora u očuvanju zdravlja.

Poseban naglasak stavljen je na važnost pružanja podrške ženama koje se suočavaju s dijagnozom raka dojke i stvaranja sigurnog prostora za razmjenu njihovih iskustava. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, što je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

Izvor: PGŽ